Somnolența și accidentele profesionale

24 Aprilie

E bine să știi…..

  • Utilizarea dispozitivelor informaționale seara poate amâna ora de somn și interferă cu somnul
  • Utilizarea ecranelor luminoase cu 1.5 h ore sau mai mult sporește starea de vigilență
  • Nu toate persoanele sunt afectate în același mod
  • Seara, folosește tehnologiile într-un mod moderat. Poți schimba dispozitivele interactive (ex. telefonul) cu cele pasive (ex. e-reader)

Cum ne afectează tehnologiile ora de somn?

  • Inhibă secreția melatoninei

Lumina ecranelor care strălucește în ochi, trimite semnale spre scoarța cerebrală și secreția de melatonină (hormon care controlează ritmul circadian) este afectată. Reducerea cantității de melatonină din organism predispune persoana la somn mai puțin calitativ , dar și cantitativ- din punct de vedere a timpului. Pentru a fi siguri că dispozitivele nu ne vor afecta somnul, atunci cel puțin cu 30 de minute (minimum) înainte de somn trebuie de lăsat la o parte toate tehnologiile. Se recomandă ca odaia în care se doarme să fie predestinată doar pentru odihnă și nimic altceva (ex. vizionare TV, mâncat, citit etc.)

  • Mențin creierul în stare alertă

Tehnologiile induc creierul în eroare, acesta ,,crezând,, că trebuie să stea treaz. Și, dacă navighezi pe internet și vezi ceva ce te captivează, atunci va fi greu să te relaxezi și să adormi. După o zi întreagă înconjurat de gadget-uri, trebuie să ne debarasăm de ele, astfel încât să ne putem relaxa totalmente.

  • Te menține în stare deșteptată

Chiar dacă nu utilizează telefonul mobil în timpul somnului, nu înseamnă că nu vei afectat de influența acestuia (apeluri, mesaje, notificări). Aproximativ 6 copii din 17, utilizează electronice înainte de culcare, ceea ce reduce din somnul lor – comparativ cu copiii care nu le utilizează.  Diferența este că se pierde o oră de somn și este afectată perioada inițială a ciclului de somn. 

Persoanele devin absorbiți de utilizarea îndelungată a gadgeturilor în perioada somnului

Cât timp se consideră ,,mult,, utilizarea îndelungată a ecranelor luminoase a dispozitivelor înainte de somn?

Studiile au testat efectele tabletelor luminoase (IPads) și a monitoarelor laptop-urilor pe o perioadă de 5 ore și mai mult înainte de ora de culcare. Se pare că creșterea fiziologică a melatoninei în orele de seară, nu este afectată de pe parcursul utilizării ecranelor luminoase timp de 1 h, însă persoana este afectată după 1.5 h de utilizare. Folosirea repetată a ecranelor luminoase timp de 5 zile și mai mult, întârzie ceasul biologic cu circa 1.5 h. Ceea ce înseamnă că tu , într-un mod constant, te culci târziu și dormi mai mult. Aceasta reprezintă o problemă pentru persoanele care trebuie să se trezească la o anumită oră de dimineață. 

Partea negativă a luminii albastre

Lumina ecranelor care strălucește în ochi, trimite semnale spre scoarța cerebrală și secreția de melatonină (hormon care induce somnul) este afectată. Plus, se consideră că lumina afectează starea de veghe și stadiul REM – 2 etape importante pentru activitatea cognitivă a sistemului nervos central. 

Lumina albastră dăunează retinei. Contrar luminei albastrea, cea galbenă, roșie și portocalie nu afectează ritmul circadian. Lumina slabă în asociere cu una dintre acestea se poate de utilizat în timpul citirii de seară. 

Chiar dacă toate lungimile de undă a luminii au efect negativ, totuși lumina albastră (fluorescentă, LED) este , în special, periculoasă. Anume acest tip de lumină menține persoana trează și este folosită în fabricile unde lucrătorii muncesc nopțile.  

Influența tehnologiilor informaționale asupra grupului populațional pediatric

Copiii reprezintă cel mai mare grup de consumatori al tehnologiilor informaționale. Un studiu recent,  realizat de Centrul de reducere al Agresiunii din Massachusetts, afirmă că 40 % din elevii claselor primare deja folosesc telefoane mobile. Iar părinții argumentează necesitatea acestora – importanța siguranței copiilor și pentru ca aceștia mereu să contacteze direct cu părinții săi. Ultimele 2 decenii reprezintă o etapă de dezvoltare uriașă a gadgeturilor, societatea necesitându-le pentru a putea realiza sarcinile vieții cotidiene. 

Apariția recentă a jucăriilor electronice pentru copiii de toate vârstele oferă noi oportunități de studiere a lumii înconjurătoare. Pe de altă parte, pot fi și o problemă pentru dezvoltarea motorie, dezvoltarea atenției, dar și cu influență asupra somnului. Unele consecințe se accentuează anume în perioada de adolescență târzie sau în perioada de adult. Majoritatea repercusiunilor s-au observat la adolescenții ciclului liceal, inclusiv somn necalitativ, atenție scăzută și indicele masei corporale scăzute. 

La adolescenți, lipsa somnului este asociată cu lipsa productivității, energiei și performanță școlară joasă.  Un studiu realizat în anul 2014, a descoperit că 62 % din pacienți au utilizat telefonul mobil înainte de culcare, 37% îl utilizau în întuneric, iar 1 din 12 adolescenți se trezeau la miez de noapte cel puțin de 2 ori timp de o săptămână. 

Ore petrecute în fața televizorului sunt egalate cu somn redus în ore, 4 copii din 11 prezintă semne de anxietate, treziri în timpul nopții și creșterea semnificativă a tulburărilor de somn. Copiii care vizionează televizorul seara nu beneficiază de orele totale de somn necesare pentru creșterea unui organism tânăr. 

Oamenii de știință sugerează că utilizarea dispozitivelor electronice pot înlocui somnul dacă nu se ține cont de numărul orelor petrecute în prezența acestora. Înainte de culcare, acestea stimulează activitatea neurologică.

Somnul este esențial pentru bunăstarea unui copil, și anume pentru dezvoltarea fizică și psihică. Copiii ai căror părinți nu țin cont de igiena somnului, suferă de probleme psiho-emoționale precum depresia, hiperactivitate, anxietate, deficit de atenție. 

Consecințele utilizării TI

  • Dificultatea de a memora
  • Afectarea abilității de a învăța
  • Iritabilitate
  • Risc crescut de depresie și alte stări psihologice
  • Reacție întârziată
  • Dificultate de concentrare

Nomofobia

Nomofobia este frica de a rămâne fără de telefon mobil – această perturbare prevalează printre studenți și se asociază cu somn necalitativ și oboseală. 

Într-un studiu, cu participarea a peste 300 de studenți, circa 9 din 10 persoane (adică 89%) au fost diagnosticați cu nomofobie moderată spre severă. Această tulburare a fost asociată cu somnolență persistentă în timpul zilei și cu nerespectarea igienei somnului. Acest studiu a fost inițiat de profesor de psihologie din cadrul Colegiului Hendrix din Conway, Arkansas. 

Nomofobia severă este relaționată cu motivație scăzută și incapacitatea de a adopta un comportament corect în ceea ce privește obiceiuri sănătoase ale somnului. Cercetările anterioare au demonstrat că tehnologiile ,,inteligente,, duc la o utilizare activă dependentă. Această tulburare se recomandă de luat în considerare la diagnosticarea unor tulburări de somn. 


Referințe:

Articole

asemănătoare

hottest news only

Sleep apnea vs. SCV

Sleep apnea vs. SCV 24 Aprilie Un număr mare de afecțiuni cardiovasculare pot apărea în urma apneei obstructive netratate. Spre ...
>

Înotul și somnul

Înotul și somnul 24 Aprilie În timpul somnului se produc o mulțime de procese fiziologice. Fundația Națională a Somnului a ...
>

Vis lucid

Vis lucid 24 Aprilie S-a întâmplat vreodată să începi a visa și brusc să realizezi că tu deja ești într-un ...
>

-ce noi oferim-

Serviciile nostre

MAI MULT DE

40 SPECIALISTI

global footage

Nullam quis est quis sem facilisis ornare ac eget arcu. Nullam quis.

freelance requests

Nullam quis est quis sem facilisis ornare ac eget arcu. Nullam quis.

4k downloads

Nullam quis est quis sem facilisis ornare ac eget arcu. Nullam quis.