Sleep apnea vs. SCV

24 Aprilie

Un număr mare de afecțiuni cardiovasculare pot apărea în urma apneei obstructive netratate. Spre exemplu, persoanele cu sindrom de apnee obstructivă sunt predispuși la hipertensiune arterială, fiind dificil controlul tensiunii arteriale. Din numărul total de pacienți bolnavi de această  patologie cardiovasculară, 30 % au apnee obstructivă în somn. Și dacă ai apnee obstructivă , atunci există probabilitatea de 50% să ai hipertensiune arterială. 

Tulburările cu afectarea ritmului cardiac în asociere cu SAOS sunt reprezentate de fibrilație atrială și bradicardie. Pacienții cu SAOS sunt de 4 ori mai predispuși să dezvolte fibrilație atrială comparativ cu persoanele fără SAOS. 

O altă patologie cardiovasculară care poate apărea la pacienții cu SAOS este boala coronariană, caracterizată prin îngustarea vaselor sangvine care alimentează inima cu sânge îmbogățit cu oxigen. Dacă suferi de SAOS forma severă, atunci ești de 2 ori mai predispus să dezvolți infarct miocardic. Mai mult decât atât, studiile arată că 70 % și mai mult dintre persoane internate în staționar diagnosticate cu boala coronariană, aveau SAOS. Insuficiența cardiacă este înrăutățită de prezența SAOS.

Cum SAOS influențează asupra mecanismului de apariție a bolilor cardiovasculare?

Nu este un răspuns clar în cazul de ce pacienților cu SAOS li se asociază și boli cardiovasculare. Apneea obstructivă este o condiție în care pacienții prezintă pauze frecvente de respirație. Aceasta înseamnă că pacientul deseori noaptea se va trezi, dar nu-și va da seama de aceasta. Când au loc aceste opriri de respirație, nivelul de oxigen în sânge scade. Se consideră că de fiecare dată când scade cantitatea de oxigen în sânge în timpul somnului – sunt afectate vasele sangvine care alimentează inima. Astfel, la fiecare scădere a nivelului de O2 în sânge, inima pompează sângele mai rapid și presiunea arterială este în continuă creștere. Stresul – care influențează activitatea inimii poate deveni un factor favorizant pentru apariția hipertrofiei ventriculare, astfel inima nu-și execută funcția de pompă la fel de bine, organele fiind alimentate cu mai puțin O2 decât de obicei.  

Studii recente confirmă faptul că SAOS ar putea fi implicat în mecanismul de dezvoltare a accidentelor vasculare cerebrale tranzitorii și ischemice. Tot cu SAOS poate fi asociată hipertensiunea pulmonară, în special la pacienții cu afecțiuni pulmonare în anamneză. Sunt dovezi care asociază SAOS cu grupul de factori proinflamatori și protrombotici – identificați în ateroscleroză. Apneea obstructivă este asociată cu activitatea simpatică crescută în timpul zilei și nopții. Atât ateroscleroza , cât și apneea obstructivă se asociază cu disfuncția endoteliului, proteina C reactivă crescută, interleukina 6, fibrinogen, inhibitor al activatorului plasminogenului și activitate fibrinolitică redusă. SAOS a fost asociată cu activitate plachetară și agregare plachetară crescută. Adeziunea leucocitară și acumularea leucocitelor la nivelul endoteliului vascular este o condiție comună pentru SAOS și ateroscleroză. O conexiune directă între SAOS și afecțiunile cardiovasculare este evidențiată de faptul că tratamentul cu presiune pozitivă continuă reduce tensiunea arterială sistolică, mărește capacitatea funcțională sistolică a ventriculului stâng și diminuează activitatea plachetară. Faptul că SAOS poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea afecțiunilor cardiovasculare trebuie să fie un motiv de îngrijorare pentru doctori.

Important de știut!

  1. Afecțiunile cardiovasculare sunt cauza primară de mortalitate la nivel global.
  2. O estimare de 17.9 milioane de decese au fost înregistrate în 2016, aceasta reprezentând 31% din totalul deceselor globale. Dintre care 85% se datorează infarctelor miocardice și accidentelor vasculare.
  3. Peste ¾ din decese sunt cauzate de afecțiunile cardiovasculare care au loc în țările cu dezvoltare mică – medie.
  4. Persoanele care au predispoziție ereditară de a dezvolta afecțiunile cardiovasculare (cu sau fără prezența factorilor de risc : diabet zaharat, hipertensiunea, hiperlipidemia sau alte maladii) au nevoie de diagnosticare timpurie și management corect , cu ajutorul consilierii și medicației adecvate.
  5. Majoritatea afecțiunilor cardiovasculare pot fi prevenite dacă se ține cont de respectarea obiceiurilor sănătoase de viață și evitarea factorilor de risc: fumatul, alcoolul, drogurile, sedentarismul, alimentație nesănătoasă.


Referințe:

Articole

asemănătoare

hottest news only

Sleep apnea vs. SCV

Sleep apnea vs. SCV 24 Aprilie Un număr mare de afecțiuni cardiovasculare pot apărea în urma apneei obstructive netratate. Spre ...
>

Înotul și somnul

Înotul și somnul 24 Aprilie În timpul somnului se produc o mulțime de procese fiziologice. Fundația Națională a Somnului a ...
>

Vis lucid

Vis lucid 24 Aprilie S-a întâmplat vreodată să începi a visa și brusc să realizezi că tu deja ești într-un ...
>

-ce noi oferim-

Serviciile nostre

MAI MULT DE

40 SPECIALISTI

global footage

Nullam quis est quis sem facilisis ornare ac eget arcu. Nullam quis.

freelance requests

Nullam quis est quis sem facilisis ornare ac eget arcu. Nullam quis.

4k downloads

Nullam quis est quis sem facilisis ornare ac eget arcu. Nullam quis.