Chiar dacă nu putem controla factorii ce interferă cu somnul nostru, în schimb avem posibilitatea de a adopta obiceiuri ce susțin somnul sănătos și calitativ.
- Creează un orar al somnului
Rezervează pentru somn între 6-8 ore. Cantitatea de timp ce ar trebui acordată somnului este de cel puțin 7 ore. Culcă-te și trezește-te la aceeași oră în fiecare zi.
Dacă nu poți adormi timp de 20 minute, părăsește dormitorul și ocupă-te cu ceva relaxant. Citește sau ascultă muzică relaxantă. Culcă-te când te simți obosit.
- Fii atent ce mănânci și ce bei
Nu te culca flămând. În special, evită cina copioasă înainte de somn. Ia cina cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare. S-ar putea să ai disconfort.
Nu se recomandă administrarea lichidelor în cantități mari înainte de somn, deoarece organismul va fi ,,trezit,, pentru a elimina lichidele.
- Nu consuma băuturi ce conțin cofeină înainte de somn
O doză de cofeină sporește capacitatea de concentrare, energia și performanța fizică. Cofeina stimulează sistemul nervos central, ceea ce poate afecta odihna organismului pe timp de noapte.
S-a observat prezența cofeinei în sânge de până la 6-8 ore. Nu se recomandă cofeina după orele 15.00-16.00, în special dacă persoana este sensibilă la această substanță.
Se cunoaște că alcoolul este cauza apariției unor simptome precum: apneea, sforăitul sau diferite modificări în timpul somnului.
- Creează un mediu relaxant
Optimizează mediul în care dormi încât să ai parte de un somn liniștit. Și anume – temperatura încăperii 20-22oC, să fie liniște și întuneric. Expunerea la lumină poate interveni în ciclul somnului. Evită utilizarea tehnologiilor informaționale înainte de somn.
Realizarea unor activități relaxante înainte de somn, precum o baie caldă, ne poate ajuta să adormim mai bine.
- Limitează somnul de la amiază
Somnul de amiază îndelungat, de asemenea, poate interveni în inițierea stadiilor de somn. Limitează-te până la 30 minute pe zi și evită orele târzii.Dacă lucrezi noaptea, s-ar putea să ai nevoie de somnul de la amiază, pentru a putea suplini acel gol din orele nedormite.
Activitățile în aer liber favorizează somnul calitativ. Iar practicarea exercițiilor fizice regulate te vor ajuta să te simți mai bine și să ai parte de un somn împlinit. Totuși, nu ar fi bine să exersezi înainte de ora de somn programată.
Încearcă să te organizezi, să-ți setezi prioritățile și ceea ce ai de făcut în timpul zilei. Nu lăsa anxietatea să te domine în apropierea orelor de somn. Poți practica aromaterapia (levănțică, ginkgo biloba), meditația, cititul, exerciții de respirație.
- Un pat confortabil – un somn fără durere
Nu uita de un pat, saltea și perne ce-ți vor putea oferi confortul cuvenit.
Un studiu a demonstrat beneficiile unei saltele noi utilizate timp de 28 zile – reducerea lombalgiilor cu 57%, durerilor de umăr cu 60 % și rigiditatea spatelui cu 59%. Și, prin urmare, calitatea somnului crescând cu 60%.
Se recomandă schimbarea așternuturilor cel puțin o dată la 5-8 ani.
- Înregistrează date despre somn
O agendă în care vei înscrie date despre somnul tău, te poate ajuta să observi cât de bine dormi și care sunt factorii care te ajută sau te afectează atunci când dormi. Dacă experimentezi noi obiceiuri sau faci modificări în igiena somnului, atunci agenda este modul potrivit de a vedea rezultatele.
Referințe: