S-a întâmplat vreodată să începi a visa și brusc să realizezi că tu deja ești într-un alt vis? Ai reușit să obții control asupra viselor tale? Dacă da, atunci înseamnă că ai experimentat așa numitul ,,vis lucid’’.
Potrivit studiilor, circa jumătate din persoane au avut vise lucide măcar o dată în viață, și circa 11% au repetat experiența o dată sau de 2 ori timp de o lună.
Ce este vis lucid?
Când visăm, noi nu ne putem da seama că de fapt visul nu este real. Totuși, sunt oameni capabili să conștientizeze faptul că ei visează, afirmă specialiștii.
Studii realizate în Brazilia, cu interogarea a 3 427 de participanți cu vârsta medie de 25, au indicat că 77% din ei au experimentat vis lucid măcar o dată.
Când se întâmplă și cum este?
Ca majoritatea viselor, visul lucid apare în timpul somnului REM (perioadă a somnului remarcată prin mișcări rapide ale ochilor, respirație accelerată și activitate neurologică intensificată). Pentru unii aceasta se întâmplă spontan, pe când alții din moment ce adorm încep a visa lucid. Modul în care persoana poate influența visul său – variază. Unii se pot trezi imediat ce au realizat că ei visează. Alții, totuși, pot influența acțiunile proprii în timp ce visează.
,,Visătorul lucid’’ care a experimentat așa ceva , a povestit pentru MedicalNewsToday, că ea a fost capabilă să manipuleze visul, astfel încât să-și creeze o experiență plăcută.
Care sunt aplicațiile ,,visului lucid’’?
Cu siguranță, acest mod de a visa reprezintă perspectivă atractivă și fascinantă, care ne permite să explorăm lumea noastră interioară, fiind conștienți că suntem într-un vis.
Doctorul Denholm Aspy, de la Universitatea Adelaide din Australia, un cercetător specializat în vis lucid, explică că această experiență poate fi utilizată ca o metodă terapeutică. Și anume – de a putea stopa coșmarurile recurente.
Spre exemplu: ,,Să spunem că într-un coșmar de-al tău ești atacat de cineva. Tu ai putea să încerci să vorbești cu atacatorul și să-l întrebi ,,De ce-mi apari în vise? Sau ,,De ce ai nevoie pentru a putea soluționa acest conflict cu mine?’’ ‘’ Dr. Denholm Aspy
Visele lucide au potențialul de a ajuta oamenii să lupte cu fobiile sale, cum ar fi frica de a zbura sau frica față de păianjeni. ,,Dacă o persoană are o fobie, atunci visul lucid oferă un mediu cu oportunități interesante de a realiza o terapie în care tu treptat te expui în fața obiectului, ființei de care te temi. Ca într-un final, să depășești această frică.’’
Și aceasta este posibil, afirmă Dr. Aspy, pentru că mediul visului lucid oferă o posibilitate realistică de a lupta contra unei frici, fără a te simți în pericol. Persoana în cauză, știe că nu este într-o lume reală, astfel ea își poate explora liniștită temerile, fără a se simți amenințată.
Studiile au remarcat diferențe fiziologice în creierul persoanelor care au și care nu au vise lucide. Regiunea anterioară a creierului – numită cortex – centrul responsabil de luarea deciziilor și amintiri – este mai mare la persoanele care au vise lucide. Astfel, se consideră că acești oameni au tendința de a fi personalități reflective și meditative.
Beneficiile visului lucid
- Reduce anxietatea – puterea de a avea control asupra lucrurilor în timpul visului, te face să te simți mai sigur de propriile capacități.
- Abilități motorii mai bune – studii limitate sugerează că ar fi posibil să dezvolți astfel de abilități , atunci când creierul devine activ încercând să-și imagineze anumite mișcări ale corpului.
- Mai multă creativitate- aceste persoane s-au dovedit a fi creative și inovative, uneori cu ajutorul presupuselor ,,personaje,, din vise.
Consecințele viselor lucide
- Scade calitatea somnului – visele te pot trezi, iar apoi poate fi dificil de a adormi. Sau chiar poate fi imposibil de a adormi, dacă ești prea focusat pe vis.
- Stare de confuzie, delir și halucinații – La oamenii care suferă de tulburări mentale , visele lucide șterg hotarul dintre realitate și imaginație.
Cum sunt studiate visele lucide?
Visele lucide spontane sunt mai rare și dificil de prevăzut. Pentru a studia astfel de fenomene, cercetătorii de obicei induc visele lucide prin diferite metode. Câteva din ele sunt:
- Testarea realității – această tehnică presupune realizarea unor teste în timpul zilei care vor permite diferențierea dintre somn și stare de veghe.
- Inducerea visului prin intermediul memoriei (MILD) – această tehnică antrenează persoana să recunoască diferența dintre vis și realitate în timpul somnului. Subiecții se trezesc după o perioadă de somn și repetă fraza ,,Data viitoare eu voi adormi, eu voi ține minte că eu visez,,.
- ,,Trezește-te – înapoi,,- această tehnică include trezirea în timpul nopții, după care revenirea la somn după ce a trecut un timp oarecare. Se utilizează în combinație cu a 2-a tehnică MILD.
- Stimulare externă – subiectul este stimulat cu ajutorul factorilor externi (ex. lumină) în timpul somnului REM. Rațional ar fi ca persoana care doarme să folosească stimulul în timpul viselor, pentru a declanșa luciditate.
Referințe: