Visele se referă la aspecte complicate și misterioase ale somnului. Oamenii pot visa frumos, dar în același timp – lucruri înfricoșătoare și stresante. Acestea , de fapt , sunt numite coșmaruri. Este firesc ca, ocazional, oamenii să aibă coșmaruri. Însă, dacă aceasta se întâmplă des – atunci este afectat somnul, și prin urmare, calitatea vieții.
Cunoscând diferențele între coșmar și tulburările de somn care provoacă coșmaruri – este un prim pas de a depista cauza, de a începe un tratament corespunzător și de a avea un somn calitativ.
Ce sunt coșmarurile?
Coșmarurile sunt vise lucide care pot fi amenințătoare, triste, bizare sau plictisitoare. Ele, de obicei, au loc în somnul REM, stadiul somnului asociat cu acțiunea de a visa intens. Coșmarurile sunt definite ca fiind episoade recurente în care pacientul se trezește din somn, amintindu-și de un vis tulburător. Astfel de persoane se simt speriate, triste, agitate, confuze.
După trezirea din somn, în urma unui coșmar, este normal să fii preocupat de ceea ce ai visat, și mulți s-ar putea trezi îngrijorați sau triști. S-ar putea depista simptome precum modificarea frecvenței cardiace sau transpirații.
Coșmarurile fac parte din categoria tulburărilor de somn cunoscute drept parasomnii. Iar parasomniile includ o serie de tulburări de comportament în timpul somnului.
Epidemiologia coșmarurilor
Este normal ca adulții și copiii să aibă coșmaruri. Spre exemplu, un studiu afirmă că 47% din studenți au cel puțin un coșmar timp de 2 săptămâni. Se estimează că, 2-8% din adulți, prezintă coșmaruri. Totuși, mai frecvent copiii au coșmaruri comparativ cu adulții. Iar la copii, prevalența crește între vârsta de 3 și 6 ani, și mai frecvent se manifestă la copiii în creștere. Sexul feminin raportează de a fi avut coșmaruri, în special în perioada adolescenței.
Academia Americană de Medicină a Somnului estimează că circa 50%-80% din populația adultă raportează că ar avea cel puțin un coșmar.
Studiile raportează prevalență crescută pentru persoanele de sex feminin comparativ cu sexul masculin.
De ce avem coșmaruri?
Nu este un răspuns definitiv pentru această întrebare. Experții cred că a visa este o metodă a subconștientului de a procesa emoțiile și de a consolida memoria. Astfel, coșmarurile reprezintă o componentă a răspunsului emoțional la frică și traumă.
Ce sunt terorile nocturne?
Terorile nocturne sunt tulburări de somn ce se remarcă prin caracteristica acestora de a induce persoanelor afectate – anxietatea, intensitatea acestora fiind într-o continuă creștere de la un episod la altul.
Etiologia coșmarurilor/ terorilor nocturne
Diferiți factori pot contribui la apariția coșmarurilor:
- Stresul și anxietatea – Situații triste, traumatice
- Tulburări mentale – Coșmarurile sunt raportate mai des la persoanele cu disfuncții mentale, cum ar fi: stresul post-traumatic, depresia, tulburare bipolară, schizofrenia.
- Drogurile și medicamentele (ex. antidepresive) – utilizarea unor substanțe sau medicamente ce afectează sistemul nervos
- Tulburări de somn (ex. SAOS, sindromul picioarelor neliniștite)
- La copii s-a depistat că retardul mental, depresia, afecțiunile febrile și tulburări ale SNC îi predispune la astfel de tulburări
Tabloul clinic în coșmar
Faptul că ai coșmaruri este reprezentat de următoarele semne:
- Visele îți pun în pericol siguranța
- Transpirații
- Palpitațiile cardiace
- Reținerea anumitor detalii ale coșmarului
- Incapacitatea de a iniția somnul
Tablou clinic în terori nocturne
- Persoana se trezește agitată și speriată
- În timpul terorii, persoana își are ochii larg-deschiși, chiar dacă nu este trează
- Transpirații și respirația accelerată
- Crește frecvența cardiacă
- Somnambulism
- Tulburări de comportament (plânge, strigă, bate)
- Nu reacționează la stimuli externi
- Tremor și hipertonusul musculaturii
- Midriază
- Amnezie retrogradă
Epidemiologia terorilor nocturne
Se estimează că prevalența terorilor nocturne crește la copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 12 ani, cu probabilitatea de la 1 % la 6.5% . Totuși, apogeul fiind atins la vârsta de 5-7 ani. Prevalența acestei afecțiuni este de aproximativ 30% la copii. Se constată șanse egale de manifestare a terorilor nocturne atât la fete, cât și la băieți.
Cum diferențiem coșmarurile de terorile nocturne?
Terorile nocturne determină persoana care doarme să fie agitată și speriată. Coșmarurile și terorile nocturne au câteva caracteristici distinctive:
Coșmarurile au loc în timpul somnului REM, pe când terorile – în timpul somnului non-REM.
În timpul terorilor, persoana nu se trezește complet, dar rămâne adormită și este dificil de a fi trezită. În caz că se trezește, persoana rămâne dezorientată. În schimb, când o persoană are coșmar, ei tind să fie conștienți de ceea ce s-a întâmplat în vis.
În ziua următoare, persoana care a avut coșmar, ține minte ceea ce a visat. Persoanele cu terori nocturne, rareori, își aduc aminte de evenimentele din vis.
Când consultăm doctorul?
- Coșmarurile/ terorile sunt frecvente
- Este afectat somnul persoanei care are coșmaruri /terori nocturne sau membri ai familiei
- Persoana este supusă leziunilor
- Persoana în cauză prezintă somnolență diurnă sau probleme funcționale
Stabilirea diagnosticului
Diagnosticul se stabilește pe baza datelor colectate de la pacient, cu excluderea unor posibile tulburări ale somnului. Pentru o evaluare corespunzătoare , se ia în considerare:
- Datele/ evenimente din timpul somnului înregistrate într-un jurnal
- Investigații ale comorbidităților
- Somnolență diurnă excesivă, comportament violent în timpul somnului sau situații stresante
- În cazul suspiciunii unei tulburări de respirație în timpul somnului – se recomandă efectuarea polisomnografiei
- În cazul existenței unor convulsii nocturne se realizează electroencefalograma în timpul somnului și când persoana este conștientă.
Managementul coșmarurilor/ terorilor nocturne
În majoritatea cazurilor, persoanele în cauză nu au nevoie de un tratament medicamentos, ci de terapie educațională.
- Tratament corespunzător pentru comorbiditățile asociate
- Promovarea unui mediu stabil în care se vor respecta regulile de igienă a somnului.
- Program de monitorizare a copiilor afectați și asigurarea unui mediu stabil în timpul terorilor nocturne
- Stabilirea unui program de trezire a persoanei . (Cu 15 minute înainte de a avea loc evenimentele nocturne) Astfel, calitatea vieții se va îmbunătăți considerabil.
Referințe: