Siesta

24 Aprilie

Într-un studiu realizat în anul 2017, de către National Safety Council – organizație nonguvernamentală care pledează pentru siguranța la locul de muncă, ⅔ din respondenți au menționat despre oboseala de la locul de muncă. 53% se simt mai puțin productivi, iar 44% întâlnesc dificultăți de concentrare. 

S-ar părea că somnul de zi ar fi o scăpare. Dar în timp ce ne poate ajuta, pe de altă parte nu de fiecare dată ne-ar putea asigura cu odihna bine meritată. 

Beneficiile siestei

  • Relaxare
  • Reduce oboseala
  • Crește starea de vigilență
  • Îmbunătățește starea psiho -emoțională
  • Îmbunătățește cogniția (studiile arată că are loc reducerea nivelului de adenozină – neurotransmițător ce induce somnul și are un rol esențial în cogniție)
  • Îmbunătățește memoria (o siestă bună după procesul de studiere poate ajuta la reținerea mai ușoară a informației) . Într-un studiu din 2019, lotul din 84 de studenți divizați în 3 grupe , li s-a cerut să studieze informația despre speciile de crabi. În următoarea oră, prima grupă au dormit, a 2-a – au petrecut studiind în continuare, iar a 3-a  – au privit un film. După o pauză de 30 minute, toate 3 grupe au scris un test referitor la informația studiată. Peste o săptămână au mai scris un test. La prima testare – prima și a 2-a grupă au scris mai bine decât a 3-a. Iar la a2-a testare , prima grupă a scris cel mai bine dintre toate. 

Un alt studiu a confirmat faptul că siesta poate fi de ajutor în învățarea perceptivă (abilitatea de a diferenția varietatea stimulilor) și în memoria de scurtă durată (amintirea evenimentelor specifice).

  • Îmbunătățirea funcției imune (De exemplu,  într-un studiu din 2015, 11 bărbați au dormit noaptea timp de 2 ore. Ziua următoare, au realizat siesta timp de 30 minute și după care noaptea au dormit orele totale necesare pentru restabilirea organismului. S-a observat că siesta a
  •  fost un factor favorizant pentru reducerea nivelului de citokine inflamatorii și norepinefrinei (substanțe chimice cu funcție de control a imunității)

Efecte negative

Unele persoane nu pot adormi în timpul zilei sau nu se simt confortabil să adoarmă în locuri străine. 

  • Inerția somnului: unele persoane se trezesc dezorientați după somnul de la amiază
  • Probleme de somn în timpul nopții : dacă persoanele prezintă insomni sau somn necalitativ, atunci somnul de la amiază ar putea înrăutăți aceste probleme. Somnul diurn îndelungat sau repetat ar putea interfera cu somnul nocturn. 

Când ar trebui să iau un ,,pui de somn,, ?

  • Atunci când simți oboseală sau somnolență neașteptată
  • Atunci când ai pierdut orele de somn de noapte
  • Atunci când dorești să ți-l planifici în orarul zilei

Moduri de a iniția un ,,pui de somn,,

  • Timp limitat pentru somnul diurn: Planifică un astfel de obicei pentru o perioadă de 10-20 minute. Cu cât mai mult durează somnul de la amiază, cu atât te vei simți mai amețit după trezire.
  • Bucură-te de somn până la ora 15.00 : orele târzii vor afecta somnul de noapte. Factorii individuali, precum: vârsta, orarul zilei, medicația utilizată, necesitatea de a dormi- poate juca un rol important în determinarea celei mai favorabile părți ale zilei pentru acel ,,pui de somn,,.
  • Creează un mediu relaxant: dormi într-un mediu liniștit, lipsit de zgomote, lumină puternică și temperaturi exagerate.

Siesta în diferite culturi

Tradiția de a dormi după prânz a apărut ca o necesitate în unele părți ale lumii, atunci când temperaturile ridicate ating vârful termometrelor; și este practic imposibil să stai afară. 

China: Angajații deseori adorm pe masa de lucru după prânz, timp de o oră. Se consideră drept constituțional.

Italia: Orele siestei pot fi între orele 12.00 – 13.30 până la 14.30 și 16.00. Afacerile își sistează activitatea, la fel ca și bisericile, muzeele, astfel încât angajații să se poată bucura de orele prânzului.

Spania:  Siesta se respectă cu strictețe, astfel afacerile uneori nu activează ore în șir pentru ca orele amiezii să fie predestinate odihnei. Aceasta durează circa 2 ore, însă doar o perioadă scurtă de timp se acordă somnului de zi. Datorită siestei, majoritatea angajaților se rețin după orele de muncă.

SUA: Aici siesta nu este considerată o tradiție. Însă, sunt companii precum Google, care cred în faptul că somnul de zi crește productivitatea angajaților săi.

Japonia: Datorită obiceiului numit ,,inemuri,,, japonezii pot dormi în timp ce sunt la întruniri de afaceri, în timpul călătoriilor cu transportul public – aceasta este văzut ca un semn al sârguinței.

Norvegia: Băștinașii , de obicei, dorm afară la temperaturi de -5oC, ceea ce se consideră a fi benefic pentru sănătatea acestora. 


Referințe:

Articole

asemănătoare

hottest news only

Sleep apnea vs. SCV

Sleep apnea vs. SCV 24 Aprilie Un număr mare de afecțiuni cardiovasculare pot apărea în urma apneei obstructive netratate. Spre ...
>

Înotul și somnul

Înotul și somnul 24 Aprilie În timpul somnului se produc o mulțime de procese fiziologice. Fundația Națională a Somnului a ...
>

Vis lucid

Vis lucid 24 Aprilie S-a întâmplat vreodată să începi a visa și brusc să realizezi că tu deja ești într-un ...
>

-ce noi oferim-

Serviciile nostre

MAI MULT DE

40 SPECIALISTI

global footage

Nullam quis est quis sem facilisis ornare ac eget arcu. Nullam quis.

freelance requests

Nullam quis est quis sem facilisis ornare ac eget arcu. Nullam quis.

4k downloads

Nullam quis est quis sem facilisis ornare ac eget arcu. Nullam quis.