În timpul somnului se produc o mulțime de procese fiziologice.
Fundația Națională a Somnului a găsit o corelație strânsă între somnul sănătos propriu-zis și exercițiul fizic, acesta contribuind la inițierea și menținea unui somn calitativ, vital pentru sănătatea, productivitatea, și mai presus decât toate – pentru o viață fericită.
Potrivit Asociației Americane a Anxietății și Depresiei , stresul și anxietatea pot cauza probleme de somn sau și mai rău – înrăutăți starea de sănătate actuală. Antrenamente extinse de înot cu includerea exercițiilor aerobe, participă la excreția endorfinelor (hormonul ,,fericirii,,) ,care combat aceste problemel. Nivelul crescut de endorfine inhibă stresul, anxietatea și depresia, reduc sau combat durerea, cresc senzația de plăcere. Totuși, înotul încorporează exerciții de întinderi alternante și modele de respirații regulate – care se utilizează și în practica de yoga și altele, utilizate cu scopul de a crea experiențe meditative și calmante.
Fundația vorbește despre o conexiune între apă, somn și vise, pentru că un somn bun este esențial pentru a visa frumos, iar atunci când visăm frumos – tindem să creăm, să învățăm și să memorăm. Studiile continuă să demonstreze că somnul REM furnizează cele mai strălucitoare vise și ne ajută să soluționăm sarcinile mentale și fizice complexe.
Conform Academiei Americane de Medicina Somnului, un înotător care doarme bine, în mediu, va înota un sprint de 15 m cu 0,51 secunde mai rapid, va reacționa cu 0,51 secunde mai rapid, va îmbunătăți timpul de întoarcere cu 0,10 secunde. Un înotător care va simți somnolență și oboseală, la sigur, își va expune corpul la vătămare și boală. Fără odihnă corespunzătoare, mușchii nu vor fi capabili să se recupereze , iar sistemul imun rapid va ceda și va deveni vulnerabil la factorii externi.
Înotătorul realizează gimnastică respiratorie, în timpul căreia are loc ventilarea plămânilor, treptat mărindu-se volumul acestora. Astfel, organismul beneficiază de oxigen într-o cantitate mult mai mare, procesele metabolice decurg într-un ritm accelerat – iar aceasta la rândul ei permite arderea țesutului adipos subcutanat, îmbunătățirea digestiei și întărirea imunității. Înotul regulat sporește rezistența sistemului cardiovascular – în timpul unui ciclu inima fiind capabilă de a pompa mai mult sânge.
Acest tip de sport influențează pozitiv asupra sistemului nervos central – în primul rînd stabilizează somnul și apetitul, mărind tonusul corpului uman. Este un bun ,,antidot,, pentru insomnii. Scufundările cu reținerile de respirație îmbunătățește circulația sângelui la nivel de creier ceea ce favorizează dezvoltarea intelectului. Cu siguranță, înotul acționează asupra tuturor sistemelor și organelor organismului nostru.