Tulburări de somn
Insomnia

Să dormi este crucial, nu este doar o pierdere de timp!
Să ai un somn odihnitor este important, nu doar pentru a fi în toane bune și a fi energic, dar și pentru a te bucura de sănătate durabilă. În timpul somnului, se îndeplinesc numeroase procese fiziologice: regenerarea țesutului hepatic, sistemului imunitar iși reface integritatea, memoria se consolidează etc. Secreția hormonului de creștere are loc anume în timpul nopții. Creierul profită de acest repaos pentru a elimina ”deșeurile” prin intermediul antioxidanților.
Insomnia este o tulburare a naturii și duratei somnului. Se poate caracteriza prin dificultăți de adormire (insomnie de adormire), treziri frecvente (insomnie de menținere), sau dorința de a adormi în ciuda unui somn cu o durată adecvată (somn non-reparator).
Dificultatea de adormire poate surveni acut, fiind cauzată de un factor stresant. Aceasta poate dura câteva zile, cu un termen de maxim 3 luni, iar în cazul cand nu este înlăturat și insomnia persistă, evoluează în forma cronică.
Insomnia psihofiziologică sau cronică este deja atunci când persoana suferă de faptul că nu poate adormi, și dezvoltă frică de a se culca, formând o insomnie care se alimentează pe sine însăși. Persoanele date nu pot să evalueze corect calitatea somnului lor, neavând senzația că dorm.
Fiecare persoană are nevoie de un număr variat de ore de somn. Un copil poate dormi până la 12 ore pe noapte, pe când un adult se poate mulțumi și cu 6 ore.
Ce simțim noaptea?
O persoană cu insomnie pierde mai mult de 30 minute pentru a adormi sau este mai mult de 30 minute trează în timpul nopții, cu o durată de somn mai mică de 6 ore. Deasemenea, dificultatea de a adormi sau de a avea un somn neîntrerupt în timpul nopții este de minim 3 ori pe săptămână
Ce simțim în timpul zile?
Atunci când aceste momente se produc frecvent, în nopți succesive spre exemplu, insomnia poate duce la apariția unor tulburări de concentrare la locul de munca sau la școală, poate determina randament scăzut, o stare de somnolență.
În cazuri mai grave, insomnia poate contribui la creșterea în greutate, un nivel ridicat de stres și anxietate, probleme de memorie și reacții întârziate în multe activități.

Posibile cauze:
Factorii psihologici, precum stresul și anxietatea, joacă un rol important în dezvoltarea insomniei, lor le revine 50% din cauzele acesteia. Somnul poate fi perturbat și de factori ce țin de locul de trai, de modul de viață.
Însă un rol important le revine problemelor de sănătate care duc la afectarea calității somnului, precum:
- sindromul picioarelor neliniștite, ce se caracterizează prin necesitatea irezistibilă de a mișca picioarele, în special în perioada de repaos
- apneea de somn manifestată prin pauze respiratorii frecvente care produc treziri repetate
- durerea cronică
- depresie
- hipertiroidism
- cauze sistemice: cardiace (dispnee de decubit în insuficiența cardiacă, criză de angor sau de astm cardiac), pulmonare ( astm bronșic), urinare (nefrite cronice, nicturie, adenom de prostată cu polakiurie).
- afectare neurologică: boala Parkinson, Alzheimer
Articole
asemănătoare
hottest news only

Sleep apnea vs. SCV
>

Înotul și somnul
>
-ce noi oferim-
Serviciile nostre
MAI MULT DE
40 SPECIALISTI
global footage
Nullam quis est quis sem facilisis ornare ac eget arcu. Nullam quis.
freelance requests
Nullam quis est quis sem facilisis ornare ac eget arcu. Nullam quis.
4k downloads
Nullam quis est quis sem facilisis ornare ac eget arcu. Nullam quis.