Tulburări de somn
Parasomnia

Este miezul nopții și toată lumea doarme. Deodată strigătul de groaza al copilului te face sa sari din pat. În timp ce te indrepti spre camera lui ca sa il linistesti, te gandesti ca probabil a fost un nou coșmar
Parasomniile întrunesc o categorie specifică de dereglări de somn. Sunt caracterizate printr-un comportament anormal sau nedorit survenit în timpul somnului sau în perioade de tranziție somn-veghe. În majoritatea cazurilor, persoanele afectate nu sunt conștiente de acțiunile lor.
Parasomniile pot avea următoarele consecințe:
- perturbarea somnului propriu și al celor de alături
- risc de traumatizare
- oboseală, somnolență, sentiment de vinovăție și frică
Parasomniile devin problematice când sunt recurente sau când continuă la vârsta adultă, producând un impact psihosocial important cu afectarea vieții sociale.
Ce simțim noaptea?
În timpul somnului trecem prin două tipuri de faze: REM și NON-REM, iar parasomniile pot apărea în ambele tipuri, fiecare având caracteristicile sale. Parasomniile pot apărea la începutul somnului sau în orice moment al ciclului somnului.
Dacă apar la începutul somnului, persoana poate prezenta halucinații sau paralizia din timpul somnului, constând în incapacitatea de a se mișca timp de câteva secunde sau minute. Paralizia legată de somn poate speria pacientul, mai ales dacă este însotită de halucinații.
Parasomniile care apar în timpul somnului, ca tulburările de comportament apărute în timpul somnului REM, implică frecvent comportamente periculoase și curajoase ce pot fi dăunătoare.
Alte parasomnii ce apar în timpul somnului includ coșmarurile și gemetele, care uneori pot fi gălăgioase, deranjând partenerul de somn.
De asemenea, există parasomnii care apar anume la trezire, precum trezirile confuzionale, mersul în timpul somnului (somnambulismul), coșmarurile și tulburările alimentare legate de somn. Halucinațiile legate de somn pot apărea la adormire, dar și la trezirea din somn.

Care sunt efectele pe termen lung?
Aproximativ 38% din persoanele cu parasomnii ar putea dezvolta alte boli neurologice cum ar fi boala Parkinson, demența cu corpi Lewy sau atrofie multisistemică. În unele cazuri aceasta tulburare poate să apară cu 50 de ani înaintea simptomelor sau a altor boli neurologice.
Odată cu trecerea timpului, pot să apară și alte probleme seriose de natură cognitivă, emoțională și neurologică, cum ar fi:
- Apatie
- Probleme legate de atenție.
- Tulburări cognitive.
- Probleme legate de funcționalitate.
- Anxietate
Posibile cauze:
Diagnosticul parasomniilor se bazează pe anamneza detaliată atât a pacientului, cât şi a partenerului/familiei, urmată de un examen fizic complet, un jurnal de somn, iar atunci când sunt necesare, consulturile interdisciplinare (neurologic, ORL, pneumologic, cardiologic, psihiatric) şi polisomnografia, singura care poate înregistra video comportamentul pacientului în somn şi îl poate încadra în stadiul de somn în care acesta apare. Astfel definim următoarele tulburări de somn asociate cu parasomnii:
– treziri confuze
– somnambulismul
– terori nocturne
– coșmaruri
– paralizia de somn
– tulburări compartimentale
– enurezis nocturn
– parasomnia dată de afecțiuni medicale
Articole
asemănătoare
hottest news only

Sleep apnea vs. SCV
>

Înotul și somnul
>
-ce noi oferim-
Serviciile nostre
MAI MULT DE
40 SPECIALISTI
global footage
Nullam quis est quis sem facilisis ornare ac eget arcu. Nullam quis.
freelance requests
Nullam quis est quis sem facilisis ornare ac eget arcu. Nullam quis.
4k downloads
Nullam quis est quis sem facilisis ornare ac eget arcu. Nullam quis.