Tulburări de somn

Sforăitul și tulburări
de respirație în timpul somnului

6815-min
Mituri legate de sforăit:

Sforăitul indică un somn profund. Ba din contra. Respirația zgomotoasă cauzează întreruperea somnului și îl face pe cel ce doarme să rămână în stadiile superficiale de somn.

Este de fapt un semn că corpul luptă pentru a respire.

Toți sforăie, așa că e normal.

Chiar dacă sunt mulți sforăitori, aceasta nu e deloc normal. Este o pauză respiratorie cu scăderea nivelului de oxigen pe care organismul se va strădui să o compenseze printr-un efort cardiac crescut. Și așa de fiecare dată, toată noaptea.

Ce simțim noaptea?

În timpul somnului, mușchii gâtului, palatului moale, limba se relaxează și pot bloca parțial trecerea aerului prin caile aeriene superioare. Aceasta creează o rezistență la trecerea aerului, cu vibrația tesuturilor și formarea respirației zgomotoase la inspir, de intensitate variabila.

Grav este atunci când partenerul observă pe lângă sforăit, și pauze respiratorii, iar persoana se trezește cu senzația de înecare sau de sufocare în timpul somnului. Astfel, colabarea căilor aeriene duce la scăderea repetată a conţinutului de oxigen în sânge (desaturări) şi treziri scurte repetate (microtreziri) ce duc la fragmentarea somnului, somnolență diurnă și grave complicații cardiovasculare și metabolice.

Care sunt efectele în timpul zile?

Unul dintre rolurile principale ale somnului este acela de a ne regenera și reîmprospăta întreg organismul.

Când dormi, tot corpul tău se relaxează și se pregătește pentru o nouă zi. În cazul unui somn întrerupt de sforăit, nivelul de concentrare scade, iritabilitatea crește. Ai tendința de a fi mult mai dezechilibrat din punct de vedere emoțional, ești mult mai predispus la anxietate și depresie.

Dacă dormi puțin sau ai un somn agitat, este posibil sa experimentezi stări negative și pe timpul zilei, precum:

  • somnolență la volan sau în timpul activităţilor riscante
  • neproductivitate – la muncă, la evenimente sociale.
  • tulburări de concentrare şi de memorie
  • iritabilitate
  • scăderea toleranţei la frustrare

Care sunt efectele pe termen lung?

Unii vor evita călătoriile lungi cu trenul, autocarul, vacanțele in grup, vizitele la prieteni de frica să nu sforăie. Un studiu a demonstrat consecințele pe termen lung ce pot apărea la o persoana care are un somn superficial, întrerupt de pauze respiratorii:

29%– efecte negative asupra vieții sociale
37%– eficacitate scăzută la locul de muncă
37%– dificultăți de concentrare
47%– lipsă de energie
57%-dispute cu partenerul de somn
61%– iritabilitate in timpul zilei.

Sforăitul poate avea influență nu doar asupra persoanei cu probleme, dar și asupra celor ce o înconjoară, astfel creează un somn neodihnitor și partenerului de somn. 

Mai mult de atât. Pe termen lung, hipoxemia cronică și pauzele respiratorii provoacă afecțiuni cardiovasculare și diabet zaharat. Motivul principal este că pauzele respiratorii nocturne produc descărcări de adrenalină, ale cărei efecte persistă şi diurn, ducând la creşterea persistentă a tensiunii arteriale ceea ce induce în timp apariția hipertensiunii arteriale, insuficienței cardiace, accidentului vascular cerebral. De asemenea, în lipsa somnului se secretă o cantitate mai mică de insulină decât în mod normal, și în rezultat mai mult zahăr rămâne în sânge, ceea ce reprezintă diabetul zaharat.

Posibile cauze:

Sforăitul poate fi un indicator important al prezenței dereglărilor de somn, precum:

  • Apneea obstructivă în somn
  • Apneea central
  • Respirație Cheyne-Stokes
  • Hipoventilare din cauză neuromusculară
  • Hipoventilare asociată cu obezitate: are loc depunerea excesivă de țesut adipos la nivelul gâtului, cu comprimarea căilor aeriene superioare.  
  • Particularități anatomice: hipertrofia amigdalelor, macroglosie, retrognație sunt de asemenea elemente ce pot influența calibrul căilor aeriene superioare.  

Ia testul de somn acum
ca să vezi dacă ai aceste tulburări

Articole

asemănătoare

hottest news only

Sleep apnea vs. SCV

Sleep apnea vs. SCV 24 Aprilie Un număr mare de afecțiuni cardiovasculare pot apărea în urma apneei obstructive netratate. Spre ...
>

Înotul și somnul

Înotul și somnul 24 Aprilie În timpul somnului se produc o mulțime de procese fiziologice. Fundația Națională a Somnului a ...
>

Vis lucid

Vis lucid 24 Aprilie S-a întâmplat vreodată să începi a visa și brusc să realizezi că tu deja ești într-un ...
>

-ce noi oferim-

Serviciile nostre

MAI MULT DE

40 SPECIALISTI

global footage

Nullam quis est quis sem facilisis ornare ac eget arcu. Nullam quis.

freelance requests

Nullam quis est quis sem facilisis ornare ac eget arcu. Nullam quis.

4k downloads

Nullam quis est quis sem facilisis ornare ac eget arcu. Nullam quis.